...

 

Mer om værpinner

 

Det er moro å konstatere at innlegget jeg hadde for noen dager siden vekket interesse. Takk til dere som har sendt kommentarer til Vistdal.com, og takk til dere som har kontaktet meg direkte.

 

De fleste kommentarene gjelder hvilken vei pinnen skal bevege seg ved dårlig eller godt vær. Svaret på dette er at det avhenger av hvilken vei stammen til pinnen monteres. Dersom stammen monteres med ”rotenden” ned, vil pinnen bevege seg oppover ved dårlig vær, og nedover ved godt vær. Dersom stammen monteres med ”rotenden” opp, vil pinnen bevege seg nedover ved dårlig vær, og oppover ved godt vær. Det blir derfor en smakssak hvilken vei du ønsker å montere pinnen, fungere vil den uansett.

EN-vaerpinne2.jpg

 

Jeg har også fått etterlysing etter beskrivelse om hvordan en selv kan lage en værpinne. Etter tillatelse fra bladet HYTTELIV gjengir jeg her statsmeteorolog John Smits oppskrift:

"De fleste kan lage si egen værkvist. Gran anbefales, men furu kan til en viss grad fungere. Løvtrær har jeg dårlig erfaring med.

Finn en liten gran i skogen, gjerne tørr, eller en liten som er hugget i forbindelse med snauhogst.
Sag av en bit av stammen, slik at det sitter en grankrans på midten.

Kutt av alle greinene så nær som en. Trær som har ligget på bakken en stund er det lett å få barken av, ferske trær krever mer arbeid. Du må ikke ta av barken, men kvisten blir penere uten, og den virker kjappere.

Monter kvisten på en vegg, gjerne under et takutstikk og helst ikke i solsteiken. Legg merke til kvistens utslag og hvordan været blir. Lag f.eks noen merker på veggen for å markere tørt, middels og fuktig. På Finnskogen pleide de å legge kvisten i saltlake og lese hemmelige besvergelser over den. Ingen av delene er nødvendig, den fungerer like bra uten."

 

 

Som dere ser, anbefaler John Smit å bruke gran. Selv brukte jeg einer og synes det fungerer bra. Men her er det bare å velge og bruke det som er enklest. Jeg legger også denne gangen ved et bilde av en værpinne. Denne fant jeg hos en bekjent i Sør-Odal da jeg var på besøk sist helg. Denne værpinnen ble kjøpt i Sverige for noen år siden, men hvorfor gå over bekken etter vann? Du finner sikkert nok emner i Vistdal som er gratis og som virker like bra!

 

Lykke til!

Vennlig hilsen 
Einar Nerland

 

 

 

...