...


Hvordan blir været?

 

”Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det” er et gammelt ordtak. Enten du møter noen på Samvirkelaget eller ”etter veien” blir det alltid sagt noe om været. Værmeldingene er ikke uten grunn et av de mest populære programmene til NRK.

 

Men går det an å forutse været på andre måter? Hva med å friske opp gamle værtegn? I bladet HYTTELIV nr. 2 2009 står det en artikkel om VÆRPINNER. Da jeg var på hytta i påsken leste jeg tilfeldig denne artikkelen. Samme dag skulle jeg rydde bort en einer som snøen hadde knekt i vinter. Så hvorfor ikke prøve! Her hadde jeg emner til flere værpinner. Som tenkt så gjort; to værpinner ble laget og montert på forskjellige steder under takutstikket. Spenningen var stor de første dagene jeg så etter om pinnen hadde beveget seg. Og pinnen gjorde det den skulle! Den pekte nesten rett opp de dagene det var regn og fuktig vær, og strakte seg fram og nedover når sol og østavind dominerte!

EN-vaerpinne_550.jpg
Foto: Einar Nerland

 

Før dette hadde jeg ikke hørt noe om værpinner. Jeg ringte derfor til Bjørn Austigard på Romsdalsmuseet  om han kjente til dette. Han trodde heller ikke at værpinner har vært vanlige her i distriktet. Dersom du likevel vet om bruk av værpinner her i distriktet, er det fint om du kan sende noen ord til Vistdal.com. Det samme må du gjøre dersom du vet om andre sikre værtegn her i Vistdal.

 

Med ønske om godt vær!

Einar Nerland

 

 

Kommentarer

Om værpinner
Fra Randi Ingunn Selnes

 

 

 

 

...